Malas, Simon
  • School of Sciences and Engineering
  • 2021
    Greek
    236 pages
    Life and Health Science
    • ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μετά τη διάγνωση ενός ασθενή με καρκίνο, το ταξίδι δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της θεραπείας του, αλλά συνεχίζεται με την αποκατάσταση και την επανένταξή του στην κοινωνία. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο αριθμό επιζώντων καρκινοπαθών, που ταλαιπωρούνται, λόγω των θεραπειών, από πολλά προβλήματα, που οδηγούν σε μείωση της ποιότητας ζωής. Μερικοί καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που χρειάζεται υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας.

      ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν διττός, να διερευνήσει:

      i. Τα προβλήματα των καρκινοπαθών στις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη συνολική ποιότητα ζωής και την ανάγκη ύπαρξης Κέντρου Αποκατάστασης, για επιζώντες καρκινοπαθείς στην Κύπρο, απαραίτητου για επίλυση των προβλημάτων,

      ii. Το εάν μια παρεμβατική μελέτη αποκατάστασης, θα βοηθούσε επιζώντες γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

      ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πρόκειται για μία περιγραφική μελέτη συσχέτισης (συγχρονική μελέτη), που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στα επιτόπου γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ και στο Κέντρο Αποκατάστασης (Αφετηρία) σε 313 επιζώντες ενήλικες καρκινοπαθείς (219 γυναίκες και 94 άνδρες) και σε 50 γυναίκες με καρκίνο μαστού, που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση τεσσάρων διαφορετικών ερωτηματολογίων (κλινικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, ερωτηματολόγιο CARES-SF, ερωτήσεις για την ανάγκη Κέντρου Αποκατάστασης και ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση των ασθενών μετά το τέλος των θεραπειών) από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2019 και η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS.

      ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν προβλήματα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όπως άγχος, δυσκολία στην εύρεση εργασίας, έλλειψη ενέργειας κ.ά., σε όλες τις ενότητες του ερωτηματολογίου και τα οποία επηρέαζαν την ποιότητα ζωής τους. Η παρεμβατική μελέτη αποκατάστασης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής, αν και η ενότητα της σεξουαλικότητας φάνηκε ότι είχε τη χειρότερη πριν και μετά από την παρέμβαση.

      ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε επιζώντες καρκινοπαθείς στην Κύπρο. Αναγνωρίστηκαν ανάγκες και ελλείμματα και αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ανάγκη ενός Κέντρου Αποκατάστασης. Επίσης, βελτιωμένη ήταν η ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού μετά τη μελέτη παρέμβασης. Η διάχυση των αποτελεσμάτων μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για βελτίωση της ποιότητας φροντίδας υγείας σε αυτούς τους ασθενείς. 

    Διερεύνηση των αναγκών αποκατάστασης και ποιότητας ζωής σε επιζώντες καρκινοπαθείς με παρεμβατική μελέτη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

    1. PhD thesis
    2. greek
      1. Life and Health Science