• School of Education
  • February 2016
    Greek
    175 pages
    Rodosthenous-Balafa, Marina
    Education in literature
    Original: Unic - Rules: RDA
    • Η παρούσα διπλωματική εργασία με βάση τη «Συναλλακτική» Θεωρία της Rosenblatt, η οποία εντάσσεται στην υποκειμενική-ψυχαναλυτική εκδοχή της Αναγνωστικής Θεωρίας, επιδιώκει να διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησής της στη διδακτική ποιημάτων του Γ. Ρίτσου, τα οποία διδάσκονται στη Β΄ Λυκείου. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η προβληματική της έρευνας, οι στόχοι, το υλικό και η μέθοδος μελέτης. Στη συνέχεια αναλύεται διεξοδικά η «Συναλλακτική» Θεωρία και η «Θεωρία της Πρόσληψης» του Jauss. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ποιητική του Γ. Ρίτσου, στην εποχή του και στη λογοτεχνική ατμόσφαιρα αυτής.
      Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνάς μας πάνω στη δυνατότητα αξιοποίησης της «Συναλλακτικής» Θεωρίας στη διδακτική ποιημάτων του Γ. Ρίτσου. Πιο συγκεκριμένα φαίνονται οι διδακτικές προεκτάσεις της «Συναλλακτικής» Θεωρίας, η οποία συνδέεται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, και προτείνεται πορεία διδακτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, αυτή η πορεία εντάσσεται σε μία πρόταση διδασκαλίας για τρία ποιήματα του Γ. Ρίτσου που περιέχονται στο βιβλίο της Β΄ Λυκείου, η οποία έχειτη μορφή τριών διδακτικών σεναρίων με άξονα τη θεωρία της Rosenblatt. Μέσα στην εργασία παρουσιάζεται μόνο το σενάριο για το απόσπασμα του ποιήματος «Ρωμιοσύνη», ενώ τα άλλα δύο συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα.
      Τέλος, συνοψίζονται τα συμπεράσματα από τη μελέτη της «Συναλλακτικής» Θεωρίας
      και την εφαρμογή της στα τρία ποιήματα του Γ. Ρίτσου και γίνεται πρόταση επέκτασης
      της συγκεκριμένης διδακτικής μεθοδολογίας.

    Η δημιουργική ενσωμάτωση της Θεωρίας της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Ένα παράδειγμα διδακτικής της «Ρωμιοσύνης» του Γ. Ρίτσου με άξονα τη θεωρία της L. Rosenblatt.

    1. MSc thesis
    2. greek
      1. Education in literature
    3. Original: Unic - Rules: RDA