• School of Education
  • September 2016
    Greek
    231 pages
    Xrisostomou, Smaragda
    Original: Unic - Rules: RDA
    • Στην παρούσα εργασία ερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών μουσικής για τη μουσική και τη μουσική εκπαίδευση μέσω της ποιοτικής μεθόδου έρευνας. Το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις δύο βασικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις της μουσικής εκπαίδευσης: την Αισθητική Θεωρία και την Πραξιακή Φιλοσοφία, και στις πρακτικές με τις οποίες εφαρμόζονται από τους εκπαιδευτικούς, σκιαγραφώντας παράλληλα το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής του σημερινού σχολικού μαθήματος μουσικής. Επίσης, εξετάζονται οι παράγοντες που διαμορφώνουν την επιλογή των χρησιμοποιούμενων πρακτικών των εκπαιδευτικών.
      Συλλέχθηκαν δεδομένα από έξι μόνιμα διορισμένους εκπαιδευτικούς μουσικής του νομού Λασιθίου Κρήτης μέσω της ημιδομημένης συνέντευξης και της μη συμμετοχικής παρατήρησης μαθημάτων τους. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν: τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης προς την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, την εφαρμογή της Αισθητικής Θεωρίας μέσω της ακρόασης μουσικής και παροχής πληροφοριών για τη μουσική και της Πραξιακής Φιλοσοφίας μέσω της οργανικής εκτέλεσης σε κρουστά όργανα Orff και του τραγουδιού ως κεντρικών δραστηριοτήτων. Ο εκπαιδευτικός (προσωπικότητα, διδακτικό προφίλ, μουσικά βιώματα, σπουδές, εμπειρία), οι εξωτερικές παράμετροι (συνθήκες σχολικής μονάδας, χρηστικός ρόλος μαθήματος) αλλά και η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΕΘ (κατευθυντήριες γραμμές, λειτουργία σχολείου), αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το μάθημά τους με τις πρακτικές που επιλέγουν.

    Οι απόψεις των εκπαιδευτικών μουσικής για τη Μουσική και τη Μουσική Εκπαίδευση και η εφαρμογή της Αισθητικής Θεωρίας και της Πραξιακής Φιλοσοφίας στο σχολικό μάθημα μουσικής.

    1. MSc thesis
    2. greek
      1. Music teachers -- Musical Education
    3. Original: Unic - Rules: RDA