• School of Education
  • 2016
    Greek
    98 pages
    Stasinos, Demitris
    Special Education
    Original: Unic - Rules: RDA
    • H παρούσα συστηματική ανασκόπηση- προσπάθεια μετά-ανάλυσης εξετάζει την αποτελεσματικότητα της Εφαρμοσμένης Συμπεριφορικής Ανάλυσης (ΕΣΑ), καθώς και των μεθόδων που βασίζονται στην ΕΣΑ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), ως προς τη βελτίωση των επιδόσεων στους τομείς της συνολικής νοητικής ικανότητας (Δείκτης Νοημοσύνης - ΔΝ), της ομιλίας και της προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Επιπλέον ερωτήματα αυτής της εργασίας, είναι πως αν η ΕΣΑ είναι μία αποτελεσματική παρέμβαση, είναι το ίδιο αποτελεσματική για όλα τα παιδιά με ΔΑΦ; Ποια η συμβολή της στα εκπαιδευτικά δρώμενα;
      Στην παρούσα εργασία συμπεριλήφθησαν δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές (ΤΕΚΔ). Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων με ΔΑΦ που εντάχθηκαν στις Πειραματικές Ομάδες (Π.Ο.) των μελετών ανέρχονταν στους 49 και ο αριθμός αυτών που εντάχθηκαν στις Ομάδες Ελέγχου (Ο.Ε.) ανέρχονταν στους 43. Οι συμμετέχοντες στις Π.Ο. μετά την ολοκλήρωση της ΕΣΑ παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ο.Ε. στους τομείς του ΔΝ, σε πτυχές της ομιλίας όπως η αντίληψη και η έκφραση του λόγου και λιγότερο στην προσαρμοστική συμπεριφορά. Στην προσαρμοστική συμπεριφορά, σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε μόνο στην επικοινωνία. Οι δύο μελέτες είχαν αδιευκρίνιστο κίνδυνο μεροληψίας. Από την παρούσα μελέτη προκύπτει πως η ΕΣΑ και οι τεχνικές που βασίζονται σε αυτή, είναι περισσότερο αποτελεσματικές από τη συνηθισμένη θεραπεία για τον αυτισμό και τη θεραπεία που βασίζεται στις παροχές της κοινότητας για παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και τον προσδιορισμό των θεραπευόμενων που ωφελούνται περισσότερο από αυτή τη θεραπεία, διότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα.

    Η Αποτελεσματικότητα της Εφαρμοσμένης Συμπεριφορικής Ανάλυσης (ΕΣΑ) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μια προσπάθεια μετα-ανάλυσης.

    1. MSc thesis
    2. greek
      1. Special Education
    3. Original: Unic - Rules: RDA